NORM si TENORM
July 10, 2016
Toate

Radiatiile si viata

radiation_hazard__grunge_widescreen__by_socratesjedi-d5su1ls

Mediul inconjurator, de la infinitul cosmosului pana la nivelul de organizare a materiei vii, este strabatut de o tesatura de radiatii cu diferite energii/lungimi de unda si efecte. Majoritatea radiatiilor isi au originea in mediul natural, din care sursa cea mai importanta este soarele. Pentru aparitia si evolutia materiei vii, se considera ca o importanta deosebita au avut radiatiile calorice (infrarosii), luminoase, ultraviolete si cele ionizante.

Radiatiile asigura energia necesara unor importante schimbari dar si echilibre in natura, la care nu trebuie omisa contributia la asigurarea climei terestre.

Omul traieste intr-un mediu complex, fiind continuu sub actiunea multor agenti fizici, dintre care principalii sunt lumina, sunetul si radiatia ionizanta.

Mediul nostru de viata contine surse naturale de radiatii, existente de miliarde de ani pe planeta. Acestora omul le-a adaugat in ultima suta de ani pe cele artificiale aparute din activitatea sa.

Functiile biologice nu pot fi concepute fara contibutia esentiala a radiatiilor iar componentele mediului nu ar putea fi utilizate de vietuitoare daca nu ar exista radiatiile. Unele radiatii constituie calea prin care energia cosmica se transfera si se transforma in materie vie prin fotosinteza, cu generare de oxigen, deschizand astfel ciclul miscarii biologice.

In ultimele decenii, sursele de radiatii nucleare, inchise in capsule metalice sau deschise ca solutii, pulbere sau gaze radioactive, alaturi de generatoarele de radiatii (tuburi de radiatii X, acceleratoare de particule, betatroane, ect.) din diverse domenii de activitate, au devenit un mijloc important de productie (energie electrica, propulsie), investigatie (medicina, industrie, agricultura, hidrologie, cercetare, etc.) sau tratament medical, dar si de expunere artificiala (suplimentara) a populatiei la radiatii.

In urma exploziilor nucleare (bombele atomice de la Hirosima si Nagasaki din 1945 sau cele peste 1000 de teste nucleare mai ales intre anii 1950-1970), cat si prin accidentele nucleare (precum Cernobil sau Fukushima), au fost raspanditi in natura numerosi radionuclizi – produse de fisiune si de activare, cu urmari nedorite asupa organismelor vii si mai ales omului.

Odata cu observarea unor efecte nocive asupra sanatatii omului a inceput sa se acorde atentie sporita nu umai evaluarii expunerii suplimentare la radiatii nucleare ci si masurilor de radioprotectie care trebuie luate inainte sau concomitant cu utilizarea energie nucleare.

(extras din “Radiatiile si viata”/Dr.Ion Chiosila- Ed. A-2-a, rev-, drepturi de autor Gamma Engineering, 2014)