radiation_hazard__grunge_widescreen__by_socratesjedi-d5su1ls
Radiatiile si viata
March 18, 2016
Norma privind cerinte de securitate radiologica pentru surse naturale
July 12, 2016
Toate

NORM si TENORM

Radioactivitatea naturala este data de substantele radioactive de origine terestra (in principal de U-238, U-235, Th-232 si descendentii lor, precum si K-40), cu abundenta geologica a diferitelor zone, variind semnificativ de la un loc la altul. La aceasta se adauga radionuclizii de origine cosmogenica (H-3, Be-7, C-14 etc.). Toti acesti radionuclizi din scoarta terestra si cei cosmogenici, alaturi de radiatia cosmica, constituie fondul natural de radiatii ionizante care actioneaza asupra organismelor vii de pe planeta noastra.

Radioactivitatea naturala, componenta de baza a mediului, a fost modificata semnificativ inca din secolul trecut prin activitatile omului precum : aducerea la suprafata, prelucrarea si utililizarea fertilizatorilor din agricultura si a materialelor neconventionale pentru constructie, etc. Astfel conceputul de radioactivitate a trebuit reconsiderat, respectiv sa fie supusa controlului si supravegherii datorata unor posibile implicatii asupra sanatatii omului.

Radioactivitatea naturala (radionuclizii naturali) exista in scoarta terestra, la suprafata sau in adancime (NORM-materiale radioactive existente/care apar in mod natural). Materialele respective prin prelucrare, realizarea unor produse, subproduse pot fi expuse/eliberate in mediu (TENORM-materiale radioactive natural modificate/imbunatatite tehnologic.